Wat zijn Vacatures?

Een vacature betekent in de letterlijke betekenis van het woord: een plaats van arbeid waarvoor er personeel wordt gezocht. Met andere woorden: een baan of job waarvoor men mensen zoekt om deze in te vullen. Dit kan gaan over zowel parttime als fulltime banen. Het woord vacature zelf is een afgeleide van het woord vacant, wat dan weer ‘openstaand’ betekent.

Waarvoor maak je vacatures.

Een bedrijf kan een vacature opstellen voor verschillende redenen. Dit kan gaan over vermeerdering van werk, een plotse piek in werkdruk waarvoor men tijdelijk iemand wil aanwerven om dit werk mee op te vangen, het vervangen van een zieke werknemer om zijn takenpakket in te vullen, vervangen van iemand die met pensioen gaat of het bedrijf verlaat of wanneer het bedrijf in kwestie aan het groeien is.

In sommige gevallen besteden bedrijven het opmaken en invullen van een vacature uit aan een uitzendbureau of externe recruiters.

Wat staat er in vacatures

Welke informatie vind je nou terug in zo’n vacature? Er is steeds een bepaald aantal onderdelen die terugkomen in een vacature. In eerste instantie wordt er kort omschreven wat de functie inhoudt en wat de vereisten zijn bij het invullen van deze functie. Dit kan gaan van ervaring tot talen- en computerkennis en opleidingen. Het niveau van de functie wordt ook kort toegelicht. Zo weet een werkzoekende meteen of hij of zij voor een instapfunctie of een managementrol solliciteert. In sommige gevallen wordt er een indicatie gemaakt van het salaris met extra’s die het bedrijf biedt aan de sollicitant. Dit kunnen extralegale voordelen zijn, zoals een bedrijfswagen of ziekteverzekering, maar kan ook gaan over de werksfeer en de doorgroeimogelijkheden. De 2 belangrijkste info bronnen in een vacature zouden dan wel eens de contactinformatie of een sollicitatieknop kunnen zijn. Zo weet de geïnteresseerde sollicitant meteen waar ze hun CV en motivatiebrief naartoe kunnen sturen.

Waar kan je vacatures vinden.

Werkzoekenden gaan natuurlijk opzoek naar leuke vacatures waar ze op kunnen solliciteren. Deze vinden ze natuurlijk terug op vacaturesites, websites van uitzendbureaus of bij het binnen stappen van een uitzendbureau, in kranten, via mond aan mond reclame, maar ook meer en meer via sociale mediakanalen als LinkedIn, Twitter en Facebook. Old school werkt ook nog steeds door vacatures aan de ramen van je winkel, restaurant of andere onderneming te plaatsen.

Wie krijgen vacatures

Mensen die zich aangemeld hebben op nieuwsbrieven van uitzendbureaus of een zoekopdracht opgeslagen hebben op een vacaturewebsite krijgen regelmatig e-mails of notificaties van nieuwe vacatures. Natuurlijk gaan veel werkzoekenden ook nog actief op zoek naar een leuke job via de 2 voornaamste kanalen: zoekmachines op het internet en via sociale media.

Categories:

Tags:

Comments are closed